Tuula Mustonen

Maailmalla Suomi on vuosikausia ollut ihailun ja tutustumisen kohde.

Anna-Maja Henriksson (RKP) on monissa yhteyksissä kertonut, kuinka maailmalla ihaillaan kielipolitiikkaamme. Kuulemma monet maat ovat ryhtyneet muokkaamaan kielilainsäädäntöään Suomen mallin mukaan.   Vuosien saatossa Suomi on saanut laajaa kansainvälistä huomiota ja jopa ihailua vastuullisesta vähemmistöpolitiikastaan. Euroopan maat ovat alkaneet muokata vähemmistöpolitiikkaansa samaan suuntaan. (kielipolitiikka)

Christina Gestrin: folktingetin puh.johtaja: .   Euroopan tiekartta on folktingetin johdolla toteutettava NPLD:n kärkihanke vuosina 2014-15.  Se perustuu osittain Suomessa saatuihin kokemuksiin sekä Ahtisaari-raportin ja  FOLKTINGETIN  kansalliskielistrategian puitteissa tehtävään työhön. Nyt koko Euroopassa tarvitaan vastaavanlaista strategiaa kielellisen monimuotoisuuden edistämiseksi.///  Onko englanti ja ruotsi sitä kielellistä monimuotoisuutta?

Kansalliskielten tukiyhdistys, (KKTY,)  Juhani Lönnroth, Turun kirjamessut 5.10.2013:    Kielilainsäädäntömme on monessa kriisiytyneessä  kansallisvaltiossa ollut vuosikausia ihailun ja tutustumisen kohde.    Kansamme monipuolinen kielellinen lahjakkuus ( ???) on eräs keskeisiä Suomi-brandin rakennustekijöitä.  /// Englanti ja ruotsi, onko se kielellistä lahjakkuutta?????

Eva Biaudet   RKP, (   Väittely tv:n perjantai-ohjelmassa, Juho Eerolan kanssa)    kertoi, että maailmalla  ihannoidaan Suomea, jossa kaksi eri kieliryhmää elää sovussa.     Hänen mielestään  pakollinen ruotsin opettelu koulussa on sama kuin pakollisen matematiikan ja historian opettelu.  Se on terveellistä ja hyödyllistä kaikille oppilaille.   Hän sanoo, että vapaalla kielivalinnalla tavallaan  halutaan heittää tämä menestysmalli   (???)   roskakoppaan.  Hän sanoo, että  koululaisia ei pitäisi jakaa kahteen kastiin,  joista toiset opiskelevat ruotsin ja toiset eivät.  

Parisen vuotta sitten lähetin puoluetoimistoille kyselyn vapaasta kielivalinnasta,  suomeksi siis PAKKORUOTSI – pois.   Esim. keskustan puoluetoimistosta vastattiin , että Suomi on  maailmallakin tunnettu siitä, että  2-kielisyys toimii maassamme hyvin ja kieliryhmät toimivat hyvässä yhteistyössä.///.....Onko tärkeintä se, mitä ”maailma” meistä ajattelee?   

 

Valtava LOBBAUSKONEISTO  Ruotsissa ja EU:ssa,  jopa ”maailmalla”  kiertää levittämässä tällaisia valheita.

 Miten ihmeessä yhden 4,8%:n vähemmistön kielen pakottaminen koko kansalle voi olla ihailun kohde? 

 

Onkohan tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu , että  kaikki (ihan kaikki) kielikeskustelut ja päätökset tehdään kansalta salassa, ruotsinkielisten ja ruotsinmielisten kabineteissa.

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että meillä suomenkielisillä suomalaisilla ei koskaan ole ollut minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa kielipolitiikkaan.  Siis jokaista suomenkielistä suomalaista koskevassa asiassa.

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että suomenkieliset isät ja äidit (75%) haluaisivat lapsilleen vapaan kielivalinnan.  Kaikilla muilla EU:n kansalaisilla, sekä myös ahvenanmaalaisilla on tuo oikeus vapauteen, mutta sitä oikeutta meille suomenkielisille suomalaisille ei sallita. Omassa maassamme, Suomessa.

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että  median sensuuri on lähes täydellinen, koskien kielipolitiikkaa. Vain hallitsevan eliitin mielipiteet sallitaan. (kielipolitiikassa).

Onkohan tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että  PAKKOruotsi kustantaa veronmaksajille n. 3 miljardia euroa vuodessa (Johannes Koskinen, SDP, ent. oikeusministeri ja kansanedustaja arvio)

Onkohan tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että ruotsinkieliset  säätiöt  rahoittavat  eduskuntavaaleissa eri puolueiden kansanedustajaehdokkaita,  jotta he eduskunnassa  toimisivat  vastoin äänestäjiensä tahtoa.  Toisen puolueen,  RKP:n  tavoitteiden mukaisesti.

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että valtava aivopesukoneisto kiertää kouluissamme aivopesemässä pikkukoululaisiamme ruotsin kielelle myönteiseksi. Ruotsin valtio on mukana tukemassa noita koneistoja. (Svenska nu,  Pohjola-Norden)

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle  kerrottu, että valtava koneisto  kiertää lobbaamassa ”mahdollisimman korkeita tahoja” ruotsin kielelle myönteiseksi. (Magma, Hanasaari, Folktinget, KKTY, Pohjoismaiden neuvosto, jne.  )

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle  kerrottu, että jokainen suomenkielinen lapsi ja nuori joutuu PAKOLLA opiskelemaan sellaista kieltä kaikilla opintoasteilla, jota hyvin todennäköisesti ei tule koskaan tarvitsemaan

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että lähes 50 vuoden PAKKOruotsituksella vain  4 % äidinkieleltään suomenkielisistä katsoo osaavansa ruotsia. (Helsingin yliopiston tutkimus) Johtuu tuon kielen pakollisuudesta.

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että Suomessa ei mistään oppilaitoksesta saa päästötodistusta, jos ei ole opiskellut ruotsia. Meillä on lukuisa määrä PAKKOruotsia vaille maistereita, sairaanhoitajia, poliiseja jne.jne. 
 

Onko tuolle ”maailmalle”  ja EU:lle kerrottu, että sadat suomenkieliset lahjakkaat opiskelijat jäävät joka vuosi yliopistojen ulkopuolelle, kun ruotsinkieliset opiskelijat vievät huonommilla pisteillä ja  kiintiöillään opiskelupaikan.

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että Suomessa  ei edes pääse opiskelemaan poliisiksi,  jos ei osaa ruotsia. Poliisiammattikorkeassa kolmannes opintopaikoista jää täyttämättä, koska ei ole riittävästi ”laadukkaita” (ruotsintaitoisia) hakijoita. 

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle  kerrottu, että hyvin  monet suomenkieliset suomalaiset inhoavat, jopa vihaavat tuota PAKKOkieltä?   Vastenmielisyys tuota PAKKOkieltä kohtaan johtuu PAKOSTA.

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että meillä  jopa 3-vuotiaat päiväkotilapset laitetaan ruotsin kielikylpyyn, jossa opettaja puhuu lapsille vain ruotsia. Lapsia myös kehotetaan ja kannustetaan puhumaan opettajien ja muiden kielikylpylasten kanssa ruotsia

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle  kerrottu, että Suomen koko 5,3 -miljoonainen suomenkielinen väestö on valjastettu PAKKOruotsilla  palveluvalmiuteen  täysin suomenkielentaitoista ruotsinkielistä kielivähemmistöä heidän kielellään. ( manner-Suomessa 4,8% = 280.000 kielivähemmistö)

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle  kerrottu, että jokaisen yliopisto-opiskelijan on suoritettava virkaruotsitutkinto.  Aniharvasta yliopisto-opiskelijasta tulee virkamies ja hyvin harva virkamies työssään koko elämänsä aikana tarvitsee ruotsia.

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, ettei Suomessa saa valtion tai  ” ns. kaksikielisen” kunnan virkaa, jos ei ole suorittanut virkaruotsitutkintoa. 

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle  kerrottu, että suomen kieli on mitätöity Pohjoismaisessa yhteistyössä. Suomesta tuota Pohjoismaiden kielisopimusta on ollut laatimassa Kotimaisten kielten keskuksen johtaja, professori Pirkko Nuolijärvi.   

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että tuolle 4,8% kielivähemmistölle (=280000) on rakennettu omankielinen hallinto: päiväkodit, koulut, lukiot, yliopistot, teatterit, terveydenhuolto, sairaala (esim. Turunmaan sairaala)  kirkot, hautuumaat, omankielinen siirtolapuutarha ja kaupunginosa Helsingissä, omankielinen maakunta Ahvenanmaa, jne. jne.

Onko tuolle ”maailmalle” ja EU:lle kerrottu, että tässä maassa on yksi maakunta, Ahvenanmaa,  jossa tämän maan pääkieli, suomen kieli, on  kielletty. Tuossa maakunnassa suomenkielisillä asukkailla ei ole minkäänlaisia kielellisiä oikeuksia.

Oletteko kertoneet tuolle ”maailmalle” ja EU:lle, että  lähes kaikki PAKKOruotsia ja PAKKOkaksikielisyyttä kannattavat,  puhuvat   itse  ruotsalaisten kanssa ---englantia.

 

Mitähän tuolle ”maailmalle” ja EU:lle  on kerrottu kielipolitiikastamme?

Mitkä tahot tuolle ”maailmalle ” ja EU:lle  on tiedottanut tämän maan kielipolitiikasta?

Missähän tuo ”maailma” sijaitsee, jossa meidän kielipolitiikkaamme ”ihaillaan" . Olisi ihan kiva tavata tuo ”maailma”.  Voisitteko tuoda sen vaikka televisioon kertomaan tuosta ihailustaan.

Tärkeintähän täällä Suomessa ei ole se, mikä Suomelle ja suomalaisille on tärkeintä, vaan se mitä  ”maailma”  meistä  ajattelee.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä kyllä oletan vahvasti, ettei edes kaikki suomalaiset itsekään tiedä, kuinka tiukka meidän kielipolitiikkamme on ruotsin kielen suhteen? Kun siitä on monessa seurassa ollut puhetta, niin hyvin harva vanhempi väki tietää, ettei edes voi yliopistosta valmistua ilman virkamiesruotsia, toisin kuin se oli ennen. Nythän meillä on maailman tiukin kielipolitiikka, peruskoulun tulosta lähtien.

Ymmärrän kyllä Rkp:n poliitikkojen huolen, että jos pakkoruotsi lopetetaan, niin heidän suurin pelkonsa toteutuu - loppuu koko puoleen taru. Vaikka eihän se niin tarvitsisi olla, heillä on kuitenkin myös hyviä ja oikeudenmukaisia jäseniä joukossaan. Voisi jopa olla, että kannatus lisääntyisi, kun se ei olisi yksinomaan vain yhden aatteen- ja ihmisryhmän puolustaja.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Samaa mieltä kanssasi.. Itse käväsin tuossa Euroopan saarilla irkuissa, ja kerroin nomrmaaleille työntekijöille/ihmisille meidän kielipolitiikasta. Kyllä saivat viikon naurut ja ihmettelemiset.

Ruotsinkielen opiskeluhan on täyttä politiikkaa, ei siinä ajatella mitä se opiskelija sillä tekee vuosien päästä.

En vain millään ymmärrä (missä lie rahat liikkuvat) kun ei SDP,Vassarit,tai kokkareet tahdo tätä asiaa muuttaa, saisivat helpot äänet kansalaisilta vaaleissa, ja ison suosion pitkäksi aikaa jolla voi sitten leikkauksien tuomat suosionlaskut lakaista maton alle.

Toimituksen poiminnat