Tuula Mustonen

Ahvenanmaalla lapsiperheelle jää 7350 euroa enemmän kuin esim. Savonlinnassa

Ystäväni 5-lapsinen perhe Savonlinnasta. Asuvat omakotitalossa. Lapset 4v, 6 v, 8v , 10v ja 11v.   Isä insinööri ja äiti sairaanhoitaja..  Kummallakin vanhemmista kunnallisverotuksessa verotettavat tulot n. 30.000 eur.  Savonlinnassa kunnalisvero on 22,5% ja Maarianhaminassa 17,75%.

Olen tehnyt vertailun siitä, kuinka paljon enemmän savonlinnalaisperhe maksaa veroja yms. verrattuna Maarianhaminassa asuvaan vastaavaan perheeseen.

 

Perhe Savonlinnassa:

kunnallisvero  yht. 13.500 eur

kiinteistövero 395 eur/vuosi

ylevero yht. 280 eur/vuosi

julkinen liikenne 880 eur/vuosi (vaimo käyttää julkista liikennettä työmatkoilla, n. 40 eur/kk=440 eur/v) Oletuksena, että molemmat käyttäisivät  julkista liikennettä, niin kustannus  olisi n. 880 eur/vuosi

Nämä pakolliset ”veroluonteiset” menot  yht.  15.055 eur

Manner-Suomessa 5-lapsisen perheen lapsilisät ovat 665,47 eur/kk eli   7.985,64 eur/vuosi

 

Vastaava perhe Maarianhaminassa:

Kunnallisvero  yht. 10.650 eur.

Kiinteistöveroa vakituisesta asunnosta ei mene,  yleveroa ei mene ja  julkinen liikenne on ilmainen.

Ahvenanmaalla 5-lapsisen perheen lapsilisät ovat 911 eur/kk, eli    10.932 eur/vuosi

 

Tässä maarianhaminalaisella perheellä jää veroluontoisten maksujen jälkeen vuodessa käteen                4.405 eur enemmän kuin savonlinnalaisella  perheellä.

Eroa kasvattavat lisäksi Ahvenanmaan huomattavasti suuremmat lapsilisät .   Ahvenanmaalla   5-lapsisella perheellä  lapsilisät ovat   2.946 eur  enemmän kuin Manner-Suomessa .

Manner-Suomessa lapsilisien leikkauksia kompensoitiin lapsivähennyksellä verotuksessa, mutta  ahvenanmaalaiset saavat lapsivähennyksen ilman, että sentin senttiä leikattiin.

Maarianhaminassa 5-lapsiselle perheelle jää  siis  7.351 euroa/vuosi  enemmän  käteen kuin  vastaavalla savonlinnalaisella  perheellä. Ahvenanmaan monet muutkin vero- yms. edut kasvattavat tätä eroa.      Niistä on vaikea löytää tietoa. Niistä ei vain tiedoteta missään .

 

Ahvenanmaan lapsilisät v. 2015

1. lapsilisään oikeutetusta lapsesta  110 e/kk

2. lapsilisään oikeutetusta lapsesta   143 e/kk

3. lapsilisään oikeutetusta lapsesta    185 e/kk

4. lapsilisään oikeutetusta lapsesta    214 e/kk      

Jokaisesta seuraavasta lapsilisään oikeutetusta lapsesta   259 e/kk

 

Manner-Suomen lapsilisät v. 2015

1. lapsilisään oikeutetusta lapsesta   95,75 eur

2. lapsilisään oikeutetusta lapsesta  105,80 eur

3. lapsilisään oikeutetusta lapsesta   135,01 eur

4. lapsilisään oikeutetusta lapsesta    154,64 eur

Jokaisesta seuraavasta lapsilisään oikeutetusta lapsesta  174,27 eur

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Aikanaan oli, voi olla vieläkin, valtiolla palkkauksessaan lapinlisä, jota perusteltiin kylmyydellä, pimeydellä, pitkillä etäisyyksillä,...Ahvenanmaalla varmaankin tuulee sen verran, että seteleitä häviää kourasta, jota sitten kopmpensoidaan varustamo- ja muilla tukiaisilla mannermaalta, paremmilla lapsilisillä, ilmaisella jukisella liikenteellä, vähäisemmällä verotuksella,....

Pekka Iiskonmaki

Olen jo pitkään sanonut, että Suomi on hanurista verojensa kanssa ja tuhoutuu omiin veroihinsa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Savonlinnasta saa vapaasti halutessaan muuttaa Ahvenanmaalle.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kuten hyvin tiedät, ei saa. Suomalainen ei saa Ahvenanmaalta kotiseutuoikeutta kuin korkeintaan 5 vuoden jälkeen ja osoitettuaan ruotsalaisuutensa. Ruotsista tai mistä tahansa eu-maasta kyllä saisi kotiseutuoikeuden pelkällä ilmoituksella.

"Kotiseutuoikeus on Ahvenanmaan maakunnassa käytössä oleva oikeus, jonka perusteella vain kotiseutuoikeuden omaava henkilö on oikeutettu äänestämään maakuntapäivävaaleissa, omistamaan tai hallinnoimaan kiinteää omaisuutta tai harjoittamaan elinkeinoa[1]. Kotiseutuoikeuden saavat kaikki, joiden toisella vanhemmalla on se. Sitä voi hakea myös maakuntaan muuttanut asuttuaan Ahvenanmaalla yhtäjaksoisesti viisi vuotta. Kotiseutuoikeuden saadakseen henkilön on todistettava hyvä ruotsin kielen taito."

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hei Pekka, kyllä sinne olisi paljonkin muuttajia, jos se muuttaminen vain helppoa olisi. Eivät he halua sinne mitään rupusakkia täältä mantereelta:)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä Ahvenanmaalle saa ihan vapaasti muuttaa, ei siihen kotipaikkaoikeutta tarvita.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #7

Kotiseutuoikeus tarvitaan siihen, että voi omistaa tai hallinnoida kiinteää omaisuutta tai harjoittaa elinkeinoa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #8

Ei välttämättä. Lupaa voi hakea omistuksiin tai vastaaviin, jos ei halua odottaa viittä vuotta. Mutta jos odottelu käy, voi asua vaikkapa vuokralla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

.....Entä sitten elinkeinonharjoittamisen yhtäjaksoinen viiden vuoden asumisen määräaika? Rajoituksia on niin asumiseen, omistamiseen kuin kielitaitookin, mutta ne ovat kuitenkin pienempi paha:). Varsinainen ongelma monen mielestä on kuitenkin juuri nämä suuremmat edut, jotka koskevat vain ahvenanmaalaisia ja kuitenkin he ovat myöskin nettosaajia muutenkin Suomen koko budjetista ja tuloista. Eikä edes heidän tarvitse osallistua varusmiespalveluun, joka sekin tietysti on aika outoa. Kaikki edut, itsemääräämiaoikeutta myöten, mutta entä mitä heillä on annettavaa koko Suomelle?

Käyttäjän tuulevi kuva
tuula Mustonen

Pekalla on noita loistavia ideoita. Kiitos niistä.

Onhan siinä myös loistava perustelu pakkoruotsille. Kun opettelet ruotsin kielen hyvin, niin voit muuttaa Ahvenanmaalle. Huono ruotsin taito ei riitä, koska Ahvenanmaalla on suomen kieli kielletty. Lapsiperheet joutuvat laittamaan lapset ruotsinkieliseen kouluun ja päiväkotiin, koska suomenkieliset koulut ja päiväkodit on siellä kielletty.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ahvenanmaa on yksikielinen itsehallintoalue, ja yksikielisyyteen on selkeät syyt. Kuten olen jo aikaisemmin todennut, voi kuka tahansa suomalainen sinne muuttaa ja saada kotipaikkaoikeuden. Ahvenanmaa on liitetty Suomeen vastoin asukkaiden tahota ja on lievästi sanottuna mautonta, että lietsotaan kaunaa ja vihaa maakunnan asukkaita kohtaan, kun heidät on ensin suomalaisiksi pakotettu.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Erikoista kuitenkin että lähes 80% ahvenanmaalaisista koululaisista opiskelee koulussa suomea, joka on blogistin mukaan alueella kokonaan kielletty kieli.

Käyttäjän tuulevi kuva
tuula Mustonen Vastaus kommenttiin #12

Siellä opiskellaan suomea, koska monet ahvenanmaalaiset tulevat Manner-Suomeen opiskelemaan, ja he tietävät että täällä ei ruotsilla pärjää. Myöskin monet turistit ja matkailijat haluavat palvelun suomeksi. Kyllähän heille raha kelpaa, myöskin suomalaisten eurot.

MUTTA:

Suomenkieliset koulut ja päiväkodit on siellä kielletty. Suomenkielistä koulutusta ja päiväkoteja ei saa järjestää edes omalla rahalla. Suomenkieliset lastenlaulut kiellettiin Landstingin päätöksellä päiväkodeissa. Päiväkodeissa lapsille ei saa opettaa suomenkielisiä leikkejä tai lauluja. Vanhainkotipalveluja ei suomeksi. Suomenkielisiä seurakuntia ei saa perustaa .

Suomen kielen käyttö on kielletty sairaaloissa, virastoissa, lehdissä, kirkoissa, kouluissa, jne Työpaikkojen ja koulujen kahvi- ja ruokailutiloissa suomen kieli on kielletty.

Turun Sanomat 1.10.2015:....... maakunnan tulevista vaaleista tiedotetaan seitsemällä kielellä – mutta ei suomeksi. Vaaleista kerrotaan esitteissä, joiden kielet ovat ruotsi, englanti, viro, liettua, romania, venäjä ja thai. Myöskään nettisivuilla ei ole suomenkielistä tietoa.

Ahvenanmaalla toimii seitsemän ruotsinkielistä radiokanavaa, mutta muutama vuosi sitten Ahvenanmaan radion johtokunnan päätöksellä poistettiin Radio Suomen kuuluvuus kokonaan (tai heikennettiin olemattomiin ) Suomenkieliset kuulijat ohjataan käyttämään tietokoneitansa, mikäli haluavat kuunnella kyseisiä kanavia..

Taannoin suomenkielinen poliisipäällikkö, ollessaan yhteydessä kollegaansa Manner-Suomessa, esittämään asiansa ensin ruotsiksi ja sitten käännettävä asia suomeksi.

Taannoin Maarianhaminan ”alkossa” oli oveen laitettu lappu aukioloajoista, myös suomeksi. Välittömästi joku paikallinen teki johdolle valituksen, ja suomenkielinen teksti oli leikattu pois.

Ahvenanmaan maakuntahallitus on esittänyt, että suomenkieliset nimet pitäisi poistaa maakunnan virallisista kartoista. koska tahraavat ”åland-brändiä”.

Ahvenanmaan itsehallinto on säätänyt lakeja jotka kieltävät suomenkielisten palveluiden rahoittamisen.

Irvokkainta tässä on se, että suomen kieli kielletään Ahvenanmaalla, mutta kotiin tulee matkailumainoksia, joissa lukee isolla teksti; PUHUMME SUOMEA.

Mitäpä tähän sanoo Petra ja Tomi?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kotipaikkaoikeus ja edut tulevat vasta viiden vuoden jälkeen. Minun tietoni muksan, joka on lueettavissa myöskin Kanava- lehdessä, niin he eivät halua liittyä Ruotsiin, koska edut ja alueen käyttö muuttuisi likaa vain ruotsalaisten kesämökkipaikoiksi. Minustakin olisi hyvä tehdä siitäkin asiasta normaali äänestysmahdollisuus ja sen jälkeen edut olisivat samat kuin täällä mantereellakin, jos haluavat pysyä suomalaisina.

Miksi sinusta muuten ei ole "mautonta" , että he voivat vapaasti valita tasa-arvottoman kielipolitiikan, kun me emme voi tehdä samoin. Heidän oma selityksensä yksikielisyyteen oli monikielisyyden mahdollistaminen, jota mekin haluamme.

Puolueellinen voi olla, mutta ei ihan näin räikeästi....:). Turhaa taas puhua vihasta, se on minusta taas täysin mautonta ja ihan väärin... Tarkoitushakuista ilkeilyä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #19

Ei ahvenanmaalaisilta ole koskaan suoraan kysytty, mihin he haluavat kuulua. Kun katselee näitä hurrivihaa nostattavia kirjoitelmia, ei ole vaikea ymmärtää, miksi tällaista porukkaa ei Ahvenanmaalle haluta. Eivätkö ruotsin kielen ja kulttuurin vihaajat voisi muuttaa vaikkapa Saarenmaalle, niin pääsisivät vihaamistaan asioista kerralla eroon?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #23

Olet sinä hauska poika! Ei ole kysymys vihasta....älä nyt ihan pöpiä puhu, vaikka omaa pahaa mieltäsi haluatkin joihinkin purkaa, vaan tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta. Kuinkahan usein sinullekin pitäisi myös sanoa, ettei ruotsin kielen, eikä kulttuurin kanssa ole tällä mitään tekemistä. Ne ovat ihan ihta hienoja ja hyviä kuin jonkun muunkin maan vastaavat ominaisuudet, vihaa näyttää olevan vallan muualla....

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ahvenanmaalle voitaisiin myöntää täysi itsenäisyys tai myydä koko saari Ruotsille.

Pärjätkööt sitten omillaan.

Taitaa Ahvenanmaan talous notkahtaa, kunhan Orkla siirtää Taffel-tuotannon pois Ahvenanmaalta. Pelkällä silakan kalastamisella kun ei pitkälle pötkitä.

Suomi ei tarvitse Ahvenanmaata, mutta Ahvenanmaa taitaa tarvita sitäkin enemmän Suomea.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tarkoitatko että Suomi ei tarvitse Ahvenanmaan merenkulkua ja varustamoita?

Jännä juttu.

Käyttäjän tuulevi kuva
tuula Mustonen

Ei tarvitse. Eiköhän se Ahvenanmaan ”merenkulku” ole enimmäkseen noita uivia juottoloita , joita veronmaksajien rahoilla pyöritetään. Viking line on Suomen toiseksi suurin yritystukien saaja.
Kuten Marko Lilja tuolla alempana kirjoitti:
Kaiken lisäksi rkp:n ministeri jo kaksi kertaa junaili työnantajamaksujen vapauttamisen varustamoilta ja saman verran varustamot jakoivat ulos osinkoja.

Eiköhän se oikea merenkulku, vienti- ja tuontikuljetukset , hoideta enimmäkseen muilla laivoilla. Valitettavasti suurimmaksi osaksi vieraan lipun alla.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Ahvenamaalaiset kuuluvat suomen nettomaksajiin. Maksavat noin 0,55 % suomen veroista ja saavat takaisin Ahvenanmaalle noin 0,49 % veroista...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitenkähän on savolaisten laita?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#11

Jos Suomen maakunnat laitettaisiin jonoon sen mukaan mikä on nettomaksaja ja mikä nettosaaja niin yllätys voisi olla monelle iso. Muttei miellyttävä.

Siitä sitten kertomaan niille että Suomi ei tarvitse niitä saamapuolella olevia. Retoriikkaahan ollaan opittu jo siitä miten ps oppositiokaudella nimitteli Kreikkaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #24

#24

Juuri noin. Pistetään maakunnat jonoon. Ja koska Uusimaa on ainut todellinen nettomaksaja, laitetaan loput myyntiin, niinkuin Petteri tuolla alempana kaihoili.

Käyttäjän tuulevi kuva
tuula Mustonen Vastaus kommenttiin #28

Pohjois-Suomi, Itä-Suomi ja Lappi synnyttävät, kasvattavat ja kouluttavat työvoimaa ennen kaikkea Uudenmaan tarpeisiin. Itsekin olen näitä työn perässä etelään tulleita.
Se on erittäin pieni hinta, mitä Uusimaa meistä on maksanut.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #24

niin no. Sitä ei voi verrata niin ko, ahvenamaan summaan sisltyy paljon sellaisia kuluja mikä valtio kattaa muissa maakunnissa.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Politiikasta viis, mutta olen tosi iloinen ahvenanmaalaisten perheiden puolesta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Se on tietysti on ihan hyvä, mutta minä olisin iloinen, jos myöskin Manner-Suomen lapsiperheet saisivat vähän enemmän avustuksia. Oikeudenmukaisuus mannerten välillä ei näin toteudu, niin kuin pitäisi.

Käyttäjän tuulevi kuva
tuula Mustonen

Minäkin olisin erittäin iloinen, jos Manner-Suomessa kunnat pystyisivät tukemaan lapsiperheitä enemmän. Jokainen kunta haluaisi sen tehdä, mutta mistä rahat?
Manner-Suomalaisten selkänahasta tuo ahvenanmaalaisten muuta maata korkeampi elintaso revitään.
Onko mielestänne ahvenanmaalaisten käytös meitä Manner-suomalaisia kohtaan sivistystä?
Luethan vastaukseni Petralle tuolla ylempänä. Se on faktaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kovasti ihmettelen aina silloin tällöin levitettyä tietoista valetta jonka mukaan Ahvenanmaalle ei saisi täältä mantereelta muuttaa. Mikä se on sellainen tavoite jonka puolesta pitää kertoa asioita jotka eivät pidä paikkaansa?

Blogisti voisi mennä vaikka Turun keskustaan jossa aika usein nykyisen näkee myytävän Ahvenanmaalta tontteja. Muutaman kerran vuodessa sinne järjestetään erikseen myyntikojuja. Ne kaipaavat sinne lisää yrityksiä ja työvoimaa.

Ahvenanmaalta saa muuttaa mantereelle ja mantereelta Ahvenanmaalle. Ja on muutettukin. Sieltä käydään täällä mantereen puolella opiskelemassa koska koulutarjonta on täällä parempi ja monipuolisempi.

EHkäpä kaikkien Suomen maakuntien tulisi ottaa Ahvenanmaasta mallia. Järjestää itselleen suurempi, keskusvallasta riippumaton autonomia. Voisi parantaa 5-lapsin savonlinnalaisperheen asemaa enemmän kuin toisten kadehtiminen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luehan Ahvenanmaan maakunnan lakitekstejä, kyllä ne tiedot sieltä selviävät.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#27

Vaikka tähän mennessä olen sieltä parista paikkaa mökkiä suunnitellutkin, niin siellä olisi myös töitä tarjolla niin allekirjoittaneelle kuin vaimolle.
Jos tulee sellainen valintapäätös niin eipä ainakaan ne lakiteksit estä sinne muuttamasta. Ja viihtymästä. Tuttuja seutuja jo ennestään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Turha kasa kalliota, suosittelen myös myymistä eniten tarjoavalle, Putinille oma vähän isompi kesämökin paikka, ihmisillä saa tehdä mitä haluaa. :)

Lähtöhinta voisi oll vaikka tämähetkinen Suomen valtionvelka.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pitää vielä tarkentaa oma puheeni vähän tarkemmin, kun onneksi tietoa saa vähän arvovaltaisimmiltakin tahoilta kuin vain täältä. Aika tässä vain alkaa mennä hukkaan toistoissa...

Kansainvälisen politiikan emeritusprofessori Krister Wahlbäck Ruotsista on sanonut, "Ahvenanmaalaisille oli lottovoitto voida liittyä Suomeen kun Ruotsiin liitettynä siitä olisi tullut Tukholman saariston ja Norrtäljen kunnan jatke vailla mitään itsehallintoa tukholmalaisten huvila-alue". KW:n väitöskirja: "Finlandsfrågan i svensk politik 1037-1940,

"Mitään kiitollisuutta ahvenanmaalaiset eivät tästä onnesta ole Suomea kohtaan osoittaneet", kirjoittaa taas professori Seiko Eskola, Kanavan pitkäaikainen päätoimittaja:

"Aikanaan nimenomaan kieliryhmänsä supistumista pelänneet Suomen ruotsalaiset vaativat saaristoa Suomelle. Mutta nykyisin Ahvenanmaan tilanne jatkuvine lisävaatimuksineen itse asiassa vaikeuttaa mannermaan ruotsinkielisten asemaa antamalla aseita heidän vastustajilleen".
Parasta olisikin että Ahvenanmaa eroaisi Suomesta joko itsenäiseksi valtioksi tai osaksi Ruotsia"

Täällä sitä voidaan heitellä mitä tahansa mielipiteitä ja yrittää ne naamioida vihaksi kuten näyttää nykyään tapana olevan vähän liiankin usein , kun asiallinen tieto loppuu. Kaikki kietoutuu enemmin tai myöhemmin vain tuohon pyhään lehmään eli pakkoruotsiin:)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Anteeksi, mutta huomasin lukuvirheen edellisessä kommentissani. KW:n väitöskirjan vuosiluvut pitivät olla: 1937-1940. Lisäys vielä hänen meriitteihinsä Suomessa: Helsingissä 1986-91, ulkoministeriön ja suurlähetystön kakkosmiehenä, joten voisi luulla hänen tietonsa olleen melko vahvat myöskin Ahvenanmaan kysymyksissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kaikki kietoutuu enemmin tai myöhemmin vain tuohon pyhään lehmään eli pakkoruotsiin:)"

Onhan tässä muutakin:

"Valtion menot henkeä kohden ovat suurimmat Ahvenanmaalla, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Saaristomaakuntaan valuu rahaa itsehallinnon ja varustamotukien myötä."

"Erot muuhun Suomeen ovat huomattavat. Ahvenanmaalla valtion menot ovat 13 225 euroa asukasta kohden, kun muualla maassa euroja kuluu 6 997 euroa per henkilö, selviää Tilastokeskuksen tuoreista luvuista. Myös suhteessa valtiolle takaisinpäin virtaaviin tuloihin Ahvenanmaa on selkeästi nettosaajana."

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2010/04/18/tam...

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Onhan tuo aina tiedetty että ahvenmaa on pelkkä loinen suomen kyljessä, josta ei ole muuta kuin kuluja.

En tiedä saavatko ahvenmaalaiset varustamot taas joululahjansa kun rkp:n ministeri ei ole junailemassa työantajamaksujen vapauttamista varastumatoilta.

Kaksi kertaa rkp:n ministeri junaili tämän edun ja saman verran varustamot jakoivat ulos osinkoja.

Tasapuolisuuden nimissä mannersuomessa olevien yritysten pitäisi hakea sivukulujen poistamista palkoista ja säästyneiden varojen jakamista itselleen. Näin sitä businesta tehdään valtion kustannuksella.

Onneksi rkp on oppostiossa, toivottavasti pysyvästi.

En myöskään ole koskaan ymmärtänyt sitä, että sinne jaetaan asukasta kohti paljon enemmän rahaa kuin mannesuomeen jos kerta eivät halua edes olla suomalaisia muuta kuin tukipäivinä.

Toimituksen poiminnat